Nyolc tévhit a szoptatással kapcsolatban

 1. Mindenkinek vele született képessége a szoptatás Ez így annyira nyers és túlságosan leegyszerűsített kijelentés. Tény, hogy a nők csupán 2%-a nem képes a szoptatásra anatómiailag. DE és itt jön a lényeg, hogy ez egy tanulandó folyamat, amit segítség nélkül nehéz elsajátítani, tehát nem szabad elkeseredni, ha nem megy az első pillanatban. Az újszülöttet, a szülés pillanata után az anya mellkasához emelik és beindul a szopó reflex. Ilyenkor ezt érdemes kihasználni és megpróbálni cicire tenni. Örömteli pillanat amikor a pici megnyugszik, de a kezdeti siker nem feltétlenül folytatódik zökkenőmentesen a következő hetekben. Számos praktikája van a szoptatásnak, ami segít abban, hogy az anya és a baba is belejöjjön a dologba és ez eltarthat pár hétig, amíg ezt kitapasztaljuk. KITARTÁSsal, AKARATERŐvel és megfelelő SEGÍTSÉGgel leküzdhetők a kezdeti nehézségek.
 2. „Nincs elegendő tejem” Sokszor hallom ezt anyukáktól, hogy elkezdték a mellé táplálást tápszer formájában, mert nincs elegendő tejcsi. De valóban nincs? Itt is szeretnék egy tényt megosztani, miszerint a nők mindössze 6-7%-ának van tejmirigy hiánya, vagy kevesebb tejmirigye, ami negatív irányban befolyásolhatja a tej mennyiségét. Ezek szerint lehet elegendő a tej.Mi kell ahhoz, hogy elég legyen?

  Az én válaszom és tapasztalatom szerint a legfontosabb a HIT és a BIZALOM. Higgy magadban, hogy képes vagy rá és bízz a babában, hogy ő tudja a legjobban, hogy mi neki az elég. Figyelj a babára és hallgass a megérzéseidre.

  Nekem azt tanácsolta a szülész-nőgyógyászom, akinél az első fiamat szültem, hogy felejtsem el az igény szerinti szoptatást. Hozzátette, hogy 4 gyermeke van 4 házasságból és a negyedik alkalommal a nekem javasolt módszer szerint szoptatták a babát, nem pedig igény szerint és eltérően a korábbiaktól soha nem volt gond. Azt javasolta, hogy semmiképp ne tegyem minden alkalommal cicire a babát, amikor sír. Próbáljam meg tartani a 2-3 órát. Ha elég éhes a baba, akkor sokkal jobban szív és kiszív mindent (nehogy bárki azt higgye, hogy ki kell éheztetni a babát, mert nem ezt akarom mondani). Ennek áldásos hatása, hogy serkenti a tejtermelést és nem gyullad be a mell a bent maradó tejtől. Nem azt mondta, hogy órára pontosan szoptassak és nyilvánvalóan szükség esetén el lehet térni ettől, de nagyjából tartsam a 2-3 órát. Nekem ez nagyon bevált. Soha nem kellett fejni, nem volt gyulladásom és amikor láttam, hogy több tejcsire van szükség egy-egy növekedési ugrásnál, akkor 2 óránként szoptattam, de egyébként körülbelül 3 óránként. A megfelelő táplálkozással és egy kis karamalz itallal megtámogattam a rendszert és mindig sikerült.

  Egy nagyon fontos tényt majdnem elfelejtettem, hogy a szoptatás abbahagyását követő egy éven belül vissza lehet hozni a tejcsit. Szóval nincs lehetetlen, csak bízni és hinni kell abban, hogy a kereslet beállítja a kínálatot.

 3. Csak a cicizéstől nyugszik meg a baba Igaz, hogy a babák azonnal megnyugszanak, ahogy cicire tesszük őket. Érthető, hiszen azonnal érzi anya közelségét és a ritmikus mozgás felidézi benne a pocakban töltött paradicsomi állapotot és máris biztonságban érzi magát. Itt a kulcsszó, a BIZTONSÁG. Lényeg, hogy a baba érezze a biztonságot és az alapvető és megkérdőjelezhetetlen legyen számára. Ezt úgy érhetjük el, hogy figyelünk a babára és ha hív, akkor válaszra készek vagyunk. Segítünk neki, ha szükséges van ránk és megpróbálunk megfelelően reagálni a hívásra. Fontos tehát, hogy mindig reagáljunk és próbáljunk meg arra megoldást nyújtani, ami miatt hívott.  A CUMI is egy alternatív megoldás lehet, ami segít nyugtatni a babát. Ne féljünk odaadni neki, mert idővel úgyis leszokik róla. Én nem láttam még egy felnőttet sem cumizni. Így anyának tényleg nem kell a cicit odaadni, hanem elég a cumi és a dajkálás, simogatás. Az pedig, hogy a cumi zavart okoz a szoptatásban egy nem bizonyított dolog. Az első fiamnak nem adtam cumit az első 6 hétben, a másodiknak már a kórházban a szájába nyomtam. Mindkettő ügyesen szopizott.
 4. Szoptatás nélkül nem fog biztonságosan kötődni a gyermekem A kötődés kialakulásának nem feltétele a szoptatás. Segíti a kötődés kialakulását, de a lényeg a testközelség, ami segíti az összehangolódást. Ha tápszeres a baba, akkor is célszerű felvenni olyan pózokat, amiket szoptatás közben is alkalmaznál és figyelni a babára. Nézz körül a világban! Vannak olyan kultúrák, ahol nem divat a szoptatás, mégis képesek felnőttként teljes életet élni és teljesértékű kapcsolatokat teremteni.
 5. Rossz anya vagyok, ha nem szoptatok Megfelelni a társadalmi elvárásoknak nyomasztó és ijesztő tud lenni. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mindenkinek önálló joga eldönteni, hogy szoptat-e vagy sem. Fő, hogy legyen megalapozott és tudatos a döntés és ne a félelmek vigyék el egyik vagy másik irányba. Ne engedjünk a társadalmi nyomásnak és merjük felvállalni őszinte véleményünket.
 6. Nem fog szopizni, ha az első napokban kiegészítem egy kis tápszerrel az anyatejet Teljesen normális, hogy a szülést követően még nincs azonnal elegendő mennyiségű tej, hiszen az beletelik 5-6 napba. Ennek ellenére a babát rá kell tenni a cicire, mert a szívás hatására termelődő oxitocin serkenti a tejtermelést, ráadásul a méhösszehúzódást is segíti, ami támogatja a szervezetet a visszaállásban. Megjegyzem ez fájdalmas a mellbimbó és a méh szempontjából is, de megéri.Én hozzájárultam, hogy a kórházban töltött napokban kiegészítéskent tápszert kapjon a baba, de kizárólag az én felügyeletem alatt és szopizás után. Ezzel kiküszöböltem, hogy feleslegesen éhezzen a baba és emiatt teljesen kikészüljek, ráadásul a tejserkentést is támogattam azzal, hogy cicizett a baba és én is nyugodt voltam. A stressz nagy ellenfele a szoptatásnak és a tejtermelődésnek.
 7. Rossz anya vagyok, ha túl korán leválasztom a babát Meddig szoptassunk? Jó kérdés… Megnézhetjük, hogy a WHO mit mond és megkérdezhetjük az ismerőseinket, hogy ők meddig csinálták. Én mégis azt mondom, hogy a választ mindenki magában keresse.ADDIG ÉRDEMES SZOPTATNI, AMÍG AZ MINDENKINEK JÓ.

  Ha az anyának már nyűgös, akkor kezdjük el a leválasztást. Vannak nők, akik azért hagyják abba a szoptatást, hogy minél előbb helyreálljon a libidójuk vagy épp ellenkezőleg azért nem hagyják abba, mert jó kifogás a szoptatás bizonyos helyzetekben (remélem ebből van kevesebb). A libidó ugyanis csökkenhet a szoptatás időszakában, hiszen az anya elsődleges feladata, gondolata a baba ellátása körül forog. A szoptatás abbahagyása után azonban helyreáll a rend és tudatosan visszaállítható az egészséges szexuális élet. A leválasztásról döntsünk mi magunk, de vegyük figyelembe a baba igényeit is és mindenekelőtt tartsuk szem előtt a fokozatosságot. 

 8. A tápszeres babák sokkal betegesebbek Az anyatejben természetes fájdalomcsillapító és antibiotikum van, ami segít abban, hogy megvédjük a babát a fertőzésektől, de az anyatej sem véd 100%-osan, ezt ne feledjük. A tápszerben rengeteg vitamin és ásványi anyag van, ami épp úgy képes megvédeni a babát.  Az anyatej pozitív hatással van az immunrendszerre, de tápszerrel is lehetünk egészségesek.

Létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azért, hogy legyen egy olyan tér, ahol nyíltan, félelmek nélkül, előítéletektől nem tartva oszthatjuk meg egymással gondolatainkat. Egy olyan kis közösségben, ahol nincs helye tabuknak, sokkal inkább a diszkréciónak és a támogatásnak. 🥰
Itt minden helyet kaphat, amit mi NŐK, ANYÁK kibeszélünk, vagy éppen NEM MERÜNK kibeszélni. Bátran dobjatok fel témákat, illetve kérjetek segítséget, ajánlásokat egymástól.

Csatlakozz bátran!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: No posts available for this Facebook ID

Szőrfi Andrea kismama mentor és anyamentor - BalancedMoms logo