A sikeres kommunikáció receptje

 • Veled is előfordul, hogy kommunikálsz, szívességet kérsz, véleményt formálsz, kommentálsz, és válaszként nem azt kapod, amire számítottál?
 • Sokszor úgy tűnik, mintha a falnak beszélnél?
 • Van, hogy azt érzed, hogy Téged senki nem ért meg igazán?
 • Néha inkább nem is szólalsz már meg, mert úgy gondolod, hogy hiábavaló a kommunikáció?

A társas kapcsolatainknak alapja a kommunikáció. Ez az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb eszközünk, ami segít másokkal kapcsolódni.

Mégis sokszor félve vagy hibásan használjuk és mindezt észre sem vesszük, mert nem tudatosan kommunikálunk.

Félünk attól, hogy

 • mit gondol a másik,
 • megbántjuk,
 • süket fülekre találunk,
 • csak a saját mondandóját fújja és egyáltalán nem érdekli, hogy mi mit szeretnénk közölni.

Egyszerűen tartunk a másiktól, szeretnénk megfelelni és ennek érdekében inkább nem szólunk, csak hallgatunk és nyelünk.

Vagy a másik tévút, amikor érzelmileg túlfűtött állapotban vagyunk és ahelyett, hogy először megnyugodnánk és kiengednénk a gőzt, robbanunk és kiabálunk. Aztán persze jön a lelkiismeretfurdalás, megsértődés és befele fordulás.

Veled is megtörtént már?

Annyira igaz a mondás, miszerint „Néma gyereknek, anyja sem érti a szavát”. Ez is mutatja, hogy kommunikálni kell! Mindent, azaz MINDENT! Csak az nem mindegy, hogy hogyan.

Az én tippem az erőszakmentes kommunikáció, aminek a receptje a következő:

 1. Végy egy nagy adag empátiát, ami segít abban, hogy bele tudj helyezkedni a másik bőrébe, hogy igazán megértsd. Ha valóban érdekel a másik és figyelsz rá, akkor sikerül AZONOSULNOD vele és ezt a másik fél is megérzi és könnyebben nyílik meg feléd. Így igazán intim és mély beszélgetéseket élhetsz meg.
 2. Ismerd meg önmagad! Önismeret nélkül nem tudod, hogy mik az értékeid, mik a céljaid, merre tartasz és nem leszel képes kiállni sem magadért és őszintén megnyilvánulni. Az őszinteség, a szeretetteljes odafordulás, a nyitottság egy olyan út, amire mindenkinek érdemes rálépnie és rajta is maradnia.
 3. Légy önérvényesítő! Ez nem azt jelenti, hogy mindenkin gázolj át és légy önző. Sokkal inkább azt, hogy soha ne feledkezz meg magadról és légy Te az életed középpontja úgy, hogy mindig odafigyelsz a másikra és a környezetedre.
 4. Sajátísd el az erőszakmentes kommunikáció lépéseit, ami minden élethelyzetben segíthet, hogy képessé válj bármit kommunikálni. Az érzelmek kommunikálása nehéz feladat, mert a legtöbben nem ebben szocializálódtunk. Mégis az érzelmeink azok, amik a sajátjaink és abba nem lehet belekötni, ahhoz jogunk van. Ha a tényeket, az érzelmeinket és a szükségleteinket feltárjuk a másik előtt, és ehhez egy kérést is hozzákötünk, akkor az segíti a partnert, hogy megértsen minket és elérhetjük, hogy a számunkra ideális választ kapjuk vissza. (az EMK-ról itt olvashatsz bővebben: EMK )
 5. Gyakorolj!!!Az erőszakmentes kommunikáció kicsit tankönyvszerűnek tűnhet, és sokan mondják, hogy semmi köze az élethez. Minél többször használod, annál inkább beépül és automatizmussá válik.
 6. Használd a gyerekeiddel is ezt a fajta kommunikációt. Egyrészt velük is mindent megoszthatsz, mert nekik is jár az őszinteség, másrészt így válhatsz a leghitelesebb példaképpé számukra, akitől megtanulhatják a sikeres kommunikációs stílust.

+1 tipp: Figyelj az időzítésre! Nagyon fontos, hogy mikor szólalunk meg. Néha érdemes hallgatni, megnyugodni, vagy várni, hogy a partner kerüljön alkalmas állapotba. Hagyj időt magadnak és a másiknak is.

Kommunikálj szeretettel, türelemmel, odafigyeléssel, megértéssel tudatosan!

Létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azért, hogy legyen egy olyan tér, ahol nyíltan, félelmek nélkül, előítéletektől nem tartva oszthatjuk meg egymással gondolatainkat. Egy olyan kis közösségben, ahol nincs helye tabuknak, sokkal inkább a diszkréciónak és a támogatásnak. 🥰
Itt minden helyet kaphat, amit mi NŐK, ANYÁK kibeszélünk, vagy éppen NEM MERÜNK kibeszélni. Bátran dobjatok fel témákat, illetve kérjetek segítséget, ajánlásokat egymástól.

Csatlakozz bátran!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: No posts available for this Facebook ID

Szőrfi Andrea kismama mentor és anyamentor - BalancedMoms logo