Öt tipp, a becsavarodás ellen (az önismeret hatalma)

  • Azt érzed, hogy szétaprózodsz a sok feladattól? Mindenkinek próbálsz megfelelni és helyt állni, de sehol sem felhőtlen a siker?
  • Mindenben részt veszel, de sehol sem vagy igazán jelen?
  • Mindent egyedül Neked kell megoldani?
  • Állandóan azon kapod magad, hogy úgy viselkedsz a gyerekekkel, a pároddal, mint a szüleid?
  • Van úgy, hogy segítséget kérsz, de menet közben már bánod is, mert nem vagy elégedett a végeredménnyel?

Ismerős felállás…Hidd el, a legtöbb anya küzdd a feladatok sokaságával, a megfelelési kényszerrel és minden olyan nyomással, amit manapság Ránk – Anyákra helyeznek.

Mert kik is a mai szuperhősök? Hát persze, hogy az Apák, vagyis nem…Az Anyák, akiknek mindenben szuperül kell teljesítenie és mindezt természetesen ösztönből.

Ha meg egy kis gikszer van és nem szuperhősnek születtél és akad némi gondod a teljesítményeddel, akkor már szinte „jogosan” érezheted magad szar anyának…

Annak érdekében, hogy ne akarj mániákusan mindent Te irányítani, mégis képes legyél a saját életedben a saját szabályaid, a saját értékrended szerint élni és fittyet hányni arra, hogy mit várnak el tőled, azaz egyensúlyban élni, nem kell mást tenned, mint

  1. Megismerni Önmagadat. Tudnod kell, hogy ki vagy, milyen erősségeid és lehetőségeid vannak. Azaz légy tisztában az értékeiddel és ne feledkezz meg a hiányosságaidról sem, amik segítenek abban, hogy tudd, hogy miben fejlődj.
  2. Mindig legyen célod, de nem akármilyen! Sokszor abba a hibába esünk, hogy olyan dologra vágyunk, amit nem tudunk elérni, azaz nem releváns, mert a képességeinket meghaladja (máris egy ok, hogy miért ismerd meg Önmagadat). De az is lehet, hogy csak túl rövidre szabtad a határidőt és emiatt nem érted el a célodat. Ezért fontos, hogy a célok megfogalmazásánál mindig légy nagyon körültekintő. Hidd el, hogy a pontos tervezés legalább olyan fontos, mint a megvalósítás.
  3. Tárd fel a múltad! Nem véletlenül működsz úgy, ahogy. Mindannyian követünk egy mintát, amit a szüleinktől, a szűk környezetünktől kaptunk. Nézz rá erre a mintára. Valóban az a tökéletes? Értsd meg és fogadd el a hozott mintáidat, de soha ne hibáztasd érte a szüleidet. Ők azt adták, amit adni tudtak. Ha megérted Magadat, hogy miért viselkedsz úgy ahogy, akkor képes leszel arra, hogy elengedd vagy átalakítsd a magatartásmintáidat és valóban vágyad szerinti szülővé válj.
  4. Kérj segítséget és bízz meg a környezetedben! Erre lehet az a válaszod, hogy Neked nem okoz gondot segítséget kérni. De valóban megbízol a másikban? El tudod fogadni tőle a segítséget olyan formában, ahogyan ő azt nyújtani tudja? Bizalom nélkül nem működik a segítségnyújtás sem, de a kérés sem! Gondold végig, hogy mi segíthetne abban, hogy szívesen vedd a segítséget és kritika nélkül fogadd el a végeredményt! Az én tippem az őszinte kommunikáció. Ha képes vagy mindent kommunikálni, akkor biztos vagyok benne, hogy meg tudod fogalmazni azt is, hogy mit szeretnél. Ha ez is megy, mégsem vagy elégedett, akkor lehet, hogy csak a kommunikáció módján kell javítanod. Erre jó megoldás az erőszakmentes kommunikácó, amiről részletesebben egy következő bejegyzésben olvashatsz.
  5. Tölts több időt Magaddal, a családoddal! Ráadásul ez az idő legyen minőségi. Szeretnél a legtöbb időt a gyerekekkel tölteni, de amikor játszotok azon kapod magad, hogy a határidőkön, a házimunkán, a következő utazáson töröd a fejed?

Próbálj meg kikapcsolni és egyszerre egy dologra koncentrálni. Ha sok a teendőd, akkor csípj le mindenből egy picit, de ügyelj arra, hogy az a rövid idő valóban minőségi idő legyen. Hidd el, hogy sokkal értékesebb a gyerek számára, ha napi fél órát játszol csak vele, de akkor igazán vele vagy, mintha egész nap együtt vagytok, de Te csak testben vagy ott.

Rendszerezz, szervezz, adj le a feladatokból és foglalkozz sokkal több időt Magaddal! A magadba fektetett munka megtérül és a család sokszorosan kapja vissza, ha Anya kiegyensúlyozott és stabil.

 

Hidd el, megéri!

 

Szeretnél segítséget ahhoz, hogy jobban megismerd önmagadat és elvárásaidat környezeted felé?

Akkor töltsd le anyáknak készült ingyenes segítő munkafüzetemet!

 

LETÖLTÖM A MUNKAFÜZETET

Létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azért, hogy legyen egy olyan tér, ahol nyíltan, félelmek nélkül, előítéletektől nem tartva oszthatjuk meg egymással gondolatainkat. Egy olyan kis közösségben, ahol nincs helye tabuknak, sokkal inkább a diszkréciónak és a támogatásnak. 🥰
Itt minden helyet kaphat, amit mi NŐK, ANYÁK kibeszélünk, vagy éppen NEM MERÜNK kibeszélni. Bátran dobjatok fel témákat, illetve kérjetek segítséget, ajánlásokat egymástól.

Csatlakozz bátran!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: No posts available for this Facebook ID

Szőrfi Andrea kismama mentor és anyamentor - BalancedMoms logo