Öt + egy tipp, hogy megúszd a válást

Szerinted miért volt régebben kevesebb válás? Mi volt más? Mit csinálhatunk másképp, hogy elkerüljük a válást? Tudtad, hogy a legtöbb válás 20 év együttélés után következik be? Arról mi a véleményed, hogy a válások többségét a nők indítják el?

Senkit nem akarok azzal untatni, hogy a statisztikát elemzem és minden kérdésre választ adok, de a számomra legmeglepőbb adatot mégis kiemelném. Az a bizonyos 20. év.

Mi az oka, hogy pont 20 év után válnak a legtöbben?

A válasz egyszerű, ekkor repülnek ki a gyerekek a családi fészekből és a házastársak hirtelen kettesben találják magukat. Ahelyett, hogy örülnének egymásnak és a rájuk szakadt szabadidőnek köszönhetően élveznék az életet, a legtöbben nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Ekkor döbbennek rá, hogy már évekkel ezelőtt elhidegültek egymástól, már rég semmi közük egymáshoz, csak élnek egymás mellett.

Megszületik a döntés, nincs mit tenni, válni kell!

Valóban ez az egy megoldás létezik? Mielőtt a válás mellett döntenél tedd fel magad a kérdést: A másikat nem szereted, vagy azt, amit csinál, ahogyan csinálja? Óriási a különbség!

Hogyan lehetne mégis elkerülni, hogy a te kapcsolatod, a házasságod ne kerüljön a szakadék szélére?

Mindig azt hangsúlyozom, hogy a párkapcsolatnak megingathatatlanul erősnek kell lennie, ha azt a következő szintre szeretnénk emelni. A kapcsolat ápolása olyan, mint a gyereknevelés. Nem lehet félretenni, amikor elfáradtunk, majd újra elővenni, mert figyelem, ápolás, gondozás nélkül kiüresedik, tönkremegy. Különösen fontos, hogy megerősítsd a párkapcsolatodat, ha babavárás előtt álltok vagy már benne vagytok. Ez komoly energiabefektetéssel jár és egyáltalán nem könnyű feladat, de mindennél többet ér.

A gyerek születése a közhiedelemmel ellentétben nem megoldja a problémákat, hanem felerősíti azokat. A környezetemben lévő válások többsége a gyermekvállalást követő első 5 évben történt meg. Ez így keményen hangzik, de ez van. Egyszerű a képlet: ha erős a párkapcsolat, ahova a baba érkezik, akkor az nagy eséllyel még erősebbé válik, amelyik párkapcsolat pedig gyenge és megoldhatatlannak tűnő konfliktusokkal teli, azokat szétválasztja.

Így erősítheted meg a kapcsolatodat

  1. Kommunikáció

Milyen elcsépelt és közhelyes megemlíteni a kommunikáció fontosságát. Most nem azt szeretném ismételni, hogy kommunikálj mindenről, mert ez a kapcsolat alapja, hanem azt, hogy nézd meg, hogy hogyan kommunikálsz. Ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedj. A meghallgatás, azaz a figyelem is kommunikáció és sokszor sokkal fontosabb, mint folyton mondani a magadét. Figyeljetek egymásra és kerüld a kritikát, bírálatot, ítélkezést!

  1. Ne söpörd a szőnyeg alá a problémákat!

Problémák, viták mindig lesznek. De van egy jó hírem, hogy egy-egy nehezebb élethelyzet közös megoldása erősíti a kapcsolatotokat.

Mindig törekedj arra, hogy a konfliktusokat, nézeteltéréseket mielőbb oldjátok meg. Légy önérvényesítő, de nem erőszakos. Fontos, hogy ne add fel magad és mindig állj ki magadért, de mindig vedd figyelembe a másik felet. Ebben segít, ha megfigyeled magatokat, hogy milyen módszerekkel szoktátok a helyzeteket megoldani. A kreativitás mindig szuper mentőöv. Törekedjetek arra, hogy külső erőforrást vonjatok be a megoldásba, így senkinek nem kell a saját vágyáról lemondania.

  1. Randizzatok!

Tudatosítsd a kettesben töltött időt! Bármennyire is tele a naptár, ez legyen az első, amit előre betervezel. Nem elég spontán? Lehet, de gyerek mellett kevésbé lesz lehetőséged a spontán randikra. A fix randinapok mellett, ha mégis úgy adódik, akkor bármikor becsúszhat egy spontán találkozó is.

  1. Szeretetnyelv

Hallottál már a szeretetnyelvekről? Ha nem, akkor nézz utána és beszéljétek meg közösen, hogy ki mitől érzi szeretve magát. Érdekes dolgok derülhetnek ki a másikról és biztos, hogy helyére kerül sok minden. Nem mindegy tehát, hogy hogyan szeretitek egymást, mindenkinek mást jelent a szeretet. Sajnos lehet rosszul is szeretni, ezt kerüld el.

  1. Nevelési elvek

Ha babavárás előtt álltok, akkor vélhetően a kapcsolatotok olyan szakaszában vagytok, hogy ismeritek egymás értékrendjét és el is fogadtátok azt. Azonban előfordulhat, hogy a neveléssel kapcsolatos elképzeléseitek különböznek. Beszélgessetek erről, hogy ne a baba születése után érjen meglepetésként a párod hozzáállása.

+1 tipp

A legfontosabb, hogy ismerd meg és fogadd el magad. Boldog párkapcsolatot csak az tud kialakítani és fenntartani, aki magával is rendben van. Ha nem szereted saját magadat, akkor ne várd el, hogy mások szeressenek. Az életünk során folyamatosan változunk és ez alól a személyiségünk sem kivétel. Ahhoz, hogy képes légy elfogadni magad, folyamatos önfejlesztésre és önbizalomerősítésre van szükség. Dolgozz magadon!

Létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azért, hogy legyen egy olyan tér, ahol nyíltan, félelmek nélkül, előítéletektől nem tartva oszthatjuk meg egymással gondolatainkat. Egy olyan kis közösségben, ahol nincs helye tabuknak, sokkal inkább a diszkréciónak és a támogatásnak. 🥰
Itt minden helyet kaphat, amit mi NŐK, ANYÁK kibeszélünk, vagy éppen NEM MERÜNK kibeszélni. Bátran dobjatok fel témákat, illetve kérjetek segítséget, ajánlásokat egymástól.

Csatlakozz bátran!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: No posts available for this Facebook ID

Szőrfi Andrea kismama mentor és anyamentor - BalancedMoms logo