Öt lépés a jobb szülésélményért

Mindenki jó szülésélményre vágyik, de keveseknek sikerül. Ahhoz, hogy a legtöbbet tudd kihozni a saját szülésedből,   érdemes beszerezned a legértékesebb információt, ami a szülés körül elérhető. Ezáltal esélyt adsz magadnak arra, hogy alaposan felkészülj, mert már tisztában leszel a lehetőségeiddel és talán nem jön szembe veled annyi váratlan helyzet, ami csalódást okozhatna. Így szerezd be az infót: 1. Az ORVOS, SZÜLÉSZNŐ választásnál a legfontosabb, hogy merj kérdezni és kérdezz jól. A válaszok segíthetnek átlátni a folyamatot és közelebbről megismerni a hozzáállásukat. Ha a kérdések közben bármikor is azt érzed, hogy nincs meg a bizalom, akkor ne habozz. Egyszerűen keress tovább! Elengedhetetlen, hogy megtaláld a számodra megfelelő orvost, szülésznőt, dúlát. Azt kell érezned, hogy támogatnak az elképzeléseidben és 100%-ig megbízol a segítőidben. Hidd el, hogy létezik az az orvos, az az intézmény, ahol a vágyaid szerint adhatsz életet a babádnak.  Kérdések, amiket mindenképp tegyél fel az orvosnak, szülésznőnek, mielőtt bárki mellett leteszed a voksod: 

  • Kérd meg az orvostól, hogy mesélje el lépésről-lépésre, hogy nála hogyan zajlik egy szülés és mire számíthatsz. 
  • Kérdezd meg, hogy túlhordás esetén indítja-e a szülést, vagy azt sem bánja, ha a baba dönti el, hogy mikor érkezzen! Beszéljétek meg, hogy mi történhet, ha vártok, és milyen alternatív lehetőségek léteznek az indításon túl. 
  • Nyugodtan kérdezz rá, hogy mik a rutinszerű beavatkozások (beöntés, borotválás, méhszájvizsgálat, ctg folyamatos használata, gátmetszés!). Járjátok körül, hogy mik az előnyei és a kockázatai az egyes beavatkozásoknak és tudd meg, hogy van-e alternatív lehetőség.
  • Tájékozódj arról is, hogy nagyjából mennyi időd van a szülésre. Fura kérdés, mégis érdemes tudni, hogy van-e bármilyen elvárás. 
  • Oszd meg vele, hogy a mozgással kapcsolatos elképzeléseidet. Ha szeretnél vajúdás közben szabadon mozogni, vagy megválasztani a kitolási pozíciót, akkor erről se feledkezz meg. A reakcióból tudni fogod, hogy mik a lehetőségeid. 
  • Az aranyóra részleteit is beszéljétek át! Bátran menj bele a részletekbe (mosdatás, köldökzsinór elvágás, mérés, K-vitamin és szemcsepp adagolás, stb). 
  • A szülést követően a baba és a te elhelyezésedet is tisztázzátok. Kérdezz rá, hogy előfordulhat-e, hogy szeparálják a babát! 
  • Érdemes tudni azt is, hogy van-e az intézményben olyan szakember, aki a szoptatásban segít majd az első napokban. Ebből láthatod, hogy milyen szinten támogatják az anyatejes táplálást és erre mennyi energiát fordítanak.

2.  Válassz jól INTÉZMÉNYt: Ha úgy döntöttél, hogy kórházban szeretnél szülni, akkor alaposan nézz utána az intézmény statisztikáinak (adatokat itt találsz). Ebből már sok mindenre választ kaphatsz, de ettől függetlenül az orvost is kérdezd ki a császár, gátmetszés, stb. arányról. Járj utána, hogy mi a protokoll a szülészeten és nyugodtan kérd meg a szülésznőt, hogy vezessen körbe a szülészeten és részletesen mesélje el ő is, hogy mi fog veled történni a nagy napon!  3. Ismerd meg a JOGaidat! Lehetőség szerint a 36. héten kérd ki a kórháztól az összes olyan dokumentumot, amit a szülés előtt majd alá kell írnod. Sokkal jobb tiszta fejjel áttanulmányozni a papírokat, mint két fájás között aláírni valamit, amit fel sem fogtál, vagy lehet, hogy el sem olvastál. Beszéljétek át a pároddal, hogy nektek mi fér bele és ha kérdésetek lenne, akkor azt osszátok meg az orvosotokkal vagy a szülésznővel.  4. Ha szeretnéd, hogy DÚLA is kísérje a szülésedet, akkor ezt feltétlenül említsd meg az orvosodnak, szülésznődnek. Intézményenként és orvosonként is eltérő lehet, hogy az apa mellett milyen szinten támogatják a segítők jelenlétét. 5. Készíts SZÜLÉSI TERVet és ha minden információt beszereztél, akkor véglegesítsd és add át minden olyan segítőnek, akik jelen lesznek a szüléseden. Érdemes felhívni a figyelmet a Számodra legfontosabb dolgokra, amikhez ragaszkodsz és azt sem árt megosztani, hogy mi az, amiből hajlandó vagy engedni, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan tervezted. Ne feledd, hogy a jó szülésélmény egyik alapja a RUGALMASSÁG, azaz tervezz, majd engedd el és add át magad a természet legnagyobb csodájának, magának a SZÜLÉSnek.

Kérlek hallgasd meg szülésélményeimet, hogy észrevedd, mekkora különbség lehet két szülés között ugyanannál az anyánál akkor, ha az egyikre tudatosan felkészül.

 

Ha kismamaként szeretnél tudatosan készülni az anyaságra, annak érdekében, hogy magabiztosabban és könnyebben vedd az anyai kihívásokat, vagy ha arra vágysz, hogy dúlaként kísérjem a szülésedet, akkor

 

Foglalj időpontot ingyenes első konzultációra bármilyen kötöttség nélkül!

 

 

INGYENES IDŐPONTOT FOGLALOK

Létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azért, hogy legyen egy olyan tér, ahol nyíltan, félelmek nélkül, előítéletektől nem tartva oszthatjuk meg egymással gondolatainkat. Egy olyan kis közösségben, ahol nincs helye tabuknak, sokkal inkább a diszkréciónak és a támogatásnak. 🥰
Itt minden helyet kaphat, amit mi NŐK, ANYÁK kibeszélünk, vagy éppen NEM MERÜNK kibeszélni. Bátran dobjatok fel témákat, illetve kérjetek segítséget, ajánlásokat egymástól.

Csatlakozz bátran!

A mai Panarom tippemben a Baby Blues -ra hoztam nektek egy kis segítséget. 🙏

De mit is jelent a “Baby Blues”❓😳

Ez a szülés utáni szomorúságot jelenti, mely az esetek 50-80%-ban is előfordulhat az újdonsült anyukák körében, mely szerencsés esetben nem tart tovább 1-2 hétnél.
Jelei:
😳fáradékonyság, kialvatlanság
😳gyakori sí­rás, ingerlékenység, hangulati labilitás
😳félelemérzés, elszigeteltség, tehetetlenség érzése
😳a csecsemő iránti túlzott aggódás.
Ennek erősebb fokozata azonban már komolyabb probléma, melynek neve szülés utáni depresszió.

‼️Fontos, hogy merjünk beszélni felmerülő aggodalmainkról, kérdéseinkről, problémáinkról kendőzetlenül és ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a szorongás és félelem.

Milyen illóolajokkal támogathatod meg a szervezeted a szülést követően, hogy könnyebbé tedd ezt az időszakot❓☝🏻

✨✅FÉNY ESSZENCIA: korábban már írtam nektek ennek az illóolaj keveréknek az áldásos hatásáról, nem véletlenül! Ez egy valódi CSODA!
Mindig legyen nálad és szívd magadba az illatot, ha úgy érzed, hogy kibillentél. Ne várd meg, hogy a rossz hangulat teljesen a földbe döngöljön, inkább használd az illóolaj pozitív hatását és tegyél mellé egy megerősítő mondatot, ami Neked segít, ami Rólad szól, amibe kapaszkodhatsz a nehéz pillanatokban.

Készíthetsz belőle masszázsolajat is. Adj 10 csepp fény esszenciát sárgabarackmag olajhoz és kérd meg a párodat, hogy masszírozzon át. Az ÉRINTÉS gyógyító ereje az illattal együtt kinyitja az ajtót a FÉNYnek és képes leszel legyőzni a sötétség bántó, lehúzó gondolatait.

✨✅Ezen kívül párologtass olyan illatokat, amik jó kedvre derítenek vagy nyugtatnak Ilyen a citrom, az édesnarancs, a grapefruit, a bergamott, az orvosi levendula, az illatos verbéna. Ezeket az olajokat biztonságosan párologtathatod az újszülött babád mellett is.

Ha szeretnél többet megtudni az illóolajokról, vagy személyes tanácsadásra vágysz, akkor fordulj hozzám bizalommal! 🙏🤗
Ne feledd, hogy állandó kedvezménnyel meg is rendelheted nálam a Panarom termékeket és a MadeByZen gyönyörű diffúzorait is. A termékek folyamatosan kerülnek fel a FB Boltba is, így már ott is csekkolhatod az azonnal elérhető készletet. 📲
...

View on Facebook