Négy tipp, hogy ne válj sárkánnyá

 • Eleged van mindenből?
 • Állandóan feszült vagy?
 • Úgy érzed, hogy totál egyedül vagy a gondjaiddal és senki nem ért meg?
 • Nehezen építesz kapcsolatokat?
 • Elégedetlen vagy Önmagaddal?

Anyaként hihetetlen mód megváltoznak a dolgok és ennek részleteiről nagyon kevesen beszélnek őszintén, hitelesen. A fogantatás pillanatától kezdve a személyiségünk jelentősen átalakul. Bizonyos részei el is tűnhetnek és helyükre újak kerülnek, amik átmenetileg vagy állandóan erősebbek lesznek már.

Új szerepekkel, feladatokkal kell megküzdenünk, amihez eszközöket kell találnunk, képességeket kell kifejlesztenünk. Egyszerűen egy korábban ismeretlen világban kell feltalálnunk magunkat, helyt állnunk és megtalálnunk a belső egyensúlyt.

Mindezt úgy, hogy már nem csak magunkért felelünk, hanem egy gyermekért és ezzel együtt egy családért.

Ez az egész folyamat önmagában megterhelő és manapság hiányzik a támogató környezet, ahol a NŐ őszintén, ítélkezéstől nem tartva tárhatja fel a benne felmerülő kérdéseket, kételyeket, az őt gyötrő félelmeket. Ehelyett magára marad és befordul.

 

Mik a jelei annak, ha elindultál egy lefele menő spirálon és mit tegyél, hogy irányt válts?

 

 1. Állandóan szorongsz
 • Úgy érzed, hogy neked semmi nem megy igazán jól?
 • Bármit teszel a gyerekkel, a férjeddel, egyszerűen semelyik szerepben nem tudsz 100%-ot nyújtani, pedig Te szeretnél?
 • Amikor a gyerekkel játszol, akkor azon agyalsz, hogy mennyi feladat vár még rád?
 •  Éjszaka álmatlanul forgolódsz és folyamatosan pörög az agyad, ahelyett, hogy pihennél, cserébe reggel hulla fáradt vagy?

MEGOLDÁS: Lehet, hogy túl sokat vállalsz magadra. Próbáld meg végiggondolni, hogy mik azok a feladatok, amikhez nélkülözhetetlen vagy és mik azok, amiket más is el tudna végezni helyetted. Amit csak lehet, engedj el és bízz meg másokat a feladattal. Teremts magadnak énidőt, amikor töltődsz. Ha nincs lehetőséged külső segítség bevonására, akkor beszéld meg a férjeddel, hogy újra kell osztanotok a feladatokat, és bízz meg benne. Ne sajnáld amiatt, hogy egész nap dolgozik és fáradtan érkezik haza. Te is egész nap melózol, csak másképp és neked is ki kell kapcsolnod. Neki lehet, hogy tetszik is, ha picit kettesben lehet a gyerekkel, vagy elintézheti a bevásárlást, mert mindkettő nagy váltás a egész napos meló után és elképzelhető, hogy még töltekezni is tud. Ráadásul abban is biztos lehetsz, hogy a megszerzett énidődnek köszönhetően nyitottabban fogsz felé fordulni, amiért ő is nagyon hálás lesz.

 1. Féltékeny vagy
 • Korábban nem voltál féltékeny típus, de mostanában attól félsz, hogy a férjed félrenéz? De ha eddig nem tette meg, akkor szerinted hamarosan megteszi, mert neked nincs erőd vele foglalkozni?
 • Ezer éve voltatok utoljára kettesben, de már félsz is attól, hogy magatokra maradjatok, mert nincs olyan témád, ami érdekes lenne, mert a mindennapjaidat a gyereknevelés teszi ki?
 • Az intimitást kerülöd, ahogy csak lehet, mert már nem tartod magad kívánatosnak, és lehet, hogy legbelül már Te sem úgy nézel a férjedre?

MEGOLDÁS: Ha nincs elég időd magadra és hulla fáradt vagy, akkor szinte biztos, hogy elhanyagolod magadat. Emiatt előfordulhat, hogy már nem úgy nézel magadra a tükörben. Elkezded ostorozni magadat és esetleg tévesen másokhoz hasonlítani magadat, elfelejtve azt, hogy Te anya vagy és nem biztos, hogy csak magaddal kell foglalkoznod, mint annak, akihez képest rosszul érzed magad. Fontos, hogy mindig emlékeztesd magadat, hogy ki vagy és milyen főszerepben vagy jelenleg és ne másokhoz mérd magadat.

A másik, hogy tudatosan hozd vissza az életetekbe az intimitást. A cél a heti egy randi lenne, de kezdd kicsiben. Először egy kis ölelkezés, őszinte beszélgetés fektetés után, majd egy mindkettőtök számára élvezetes program. Végül csináljatok ebből rendszert. Nem spontán, de attól még nagyszerű és mindkettőtöknek szüksége van arra, hogy kettesben legyetek és egymásra figyelhessetek. Hidd el, hogy ezt a gyerekek is megértik és idővel hálásak lesznek azért, hogy egymást szerető szülők nevelik őket és így a mintájuk is jobb lesz.

 1. Elöntött az irigység

Irigy vagy a barátnőidre, mert ők feszesek, jut idejük magukra, a férjük is többet segít, a gyerekeik is egyszerűbbnek és önállóbbnak tűnnek, anyaként is megtalálták álmaik munkáját, vagy sikerült visszailleszkedniük a régi munkahelyükre, ahol sikeresen teljesítenek, rengeteg barátjuk van, Te meg ott vagy egyedül, nehezen teremtesz kapcsolatot más emberekkel és semmi nem úgy működik, ahogyan szeretnéd?

MEGOLDÁS: Előfordul, hogy az anyasággal a kapcsolataid is nagy mértékben átalakulnak és ez természetes. Egyszerűen sokkal nehezebb azokhoz kapcsolódni, akik más élethelyzetben vannak. Nehezen értik meg a problémáidat és valóban mással vannak elfoglalva és esetleg olyanokra is jut idejük, amire neked is jutott a gyerek előtt, de most nem és ez téged frusztrál.

Először is tudatosítsd magadban ismét, hogy Te milyen életszakaszban vagy és a másik fél hol tart. Lehet, hogy olyan emberre vagy irigy például a teste miatt, akinek ez a munkája, mert személyi edző, vagy már sokkal nagyobbak a gyerekei és ennek megfelelően több a szabad ideje is, de az is lehet, hogy még gyereke sincs. Teljesen felesleges olyan emberhez hasonlítanod magadat, aki más élethelyzetben van.

Nyiss új emberek felé és próbálj kapcsolódni olyanokhoz, akik hasonló cipőben járnak. Erre megfelelő tér lehet a játszótér, a bölcsi, az óvoda, de az is megoldás lehet, ha új tevékenységbe kezdesz, ami téged tölt. Ott is biztos, hogy lesz lehetőséged új embereket megismerni, ráadásul olyanokat, akikkel egy közös pontotok már van, mégpedig az új hobbi. Merj kezdeményező lenni és ne félj az új dolgoktól. Néha célszerű elengedni azt, ami hátrál és zavar és a helyére új dolgok érkeznek. Az új helyzetekkel a kommunikáció is könnyebben megy majd, hiszen egy csomó új dolog fog történni veled, amiről beszámolhatsz

 1. Eleged van a szüleidből
 • Legszívesebben a szüleiddel is megszakítanád a kapcsolatot, mert folyamatosan megmondják neked a tutit?
 • Ahelyett, hogy segítenének, még ők is a terhedre vannak, pedig igazán jól jönne a segítség?
 • A saját anyád sem veszi észre, hogy bajban vagy, pedig azt hitted, hogy rá számíthatsz?

MEGOLDÁS: A család, a barátok nagy kincsnek számítanak, de vannak olyan helyzetek, amikor tehernek éljük meg a jelenlétüket, mert előfordul, hogy állandóan kéretlen tanáccsal látnak el bennünket. Biztos vagyok benne, hogy többnyire segítő szándékkal próbálnak támogatni, de nem biztos, hogy számodra ez a megfelelő segítség. Merd elmondani nekik, hogy neked ez sok és ha tudod, hogy milyen lenne a számodra jó segítség, akkor mondd el nekik.

A másik megoldás, ha szakemberhez fordulsz a problémáiddal. A szülők, a család, a barátok érzelmileg is kapcsolódnak velünk, így nehezen tudnak úgy segíteni, mint egy szakértő, aki több oldalról megközelítve, érzelemmentesen, de kellő empátiával tud segítséget nyújtani.

Szánj időt Magadra és halld meg a belső hangot, ami benned él és ne feledd, hogy nem vagy egyedül.

 

 

Szeretnél segítséget ahhoz, hogy jobban megismerd önmagadat, lehetőségeidet és elvárásaidat környezeted felé?

Foglalj időpontot ingyenes első konzultációra bármilyen kötöttség nélkül!

 

INGYENES IDŐPONTOT FOGLALOK

Létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azért, hogy legyen egy olyan tér, ahol nyíltan, félelmek nélkül, előítéletektől nem tartva oszthatjuk meg egymással gondolatainkat. Egy olyan kis közösségben, ahol nincs helye tabuknak, sokkal inkább a diszkréciónak és a támogatásnak. 🥰
Itt minden helyet kaphat, amit mi NŐK, ANYÁK kibeszélünk, vagy éppen NEM MERÜNK kibeszélni. Bátran dobjatok fel témákat, illetve kérjetek segítséget, ajánlásokat egymástól.

Csatlakozz bátran!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: No posts available for this Facebook ID

Szőrfi Andrea kismama mentor és anyamentor - BalancedMoms logo