Baby Care

8 tévhit a szoptatással kapcsolatban

 1. Mindenkinek vele született képessége a szoptatás 

  Ez így annyira nyers és túlságosan leegyszerűsített kijelentés. Tény, hogy a nők csupán 2%-a nem képes a szoptatásra anatómiailag. DE és itt jön a lényeg, hogy ez egy tanulandó folyamat, amit segítség nélkül nehéz elsajátítani, tehát nem szabad elkeseredni, ha nem megy az első pillanatban. Az újszülöttet, a szülés pillanata után az anya mellkasához emelik és beindul a szopó reflex. Ilyenkor ezt érdemes kihasználni és megpróbálni cicire tenni. Örömteli pillanat amikor a pici megnyugszik, de a kezdeti siker nem feltétlenül folytatódik zökkenőmentesen a következő hetekben. Számos praktikája van a szoptatásnak, ami segít abban, hogy az anya és a baba is belejöjjön a dologba és ez eltarthat pár hétig, amíg ezt kitapasztaljuk. KITARTÁSsal, AKARATERŐvel és megfelelő SEGÍTSÉGgel leküzdhetők a kezdeti nehézségek.

 2. „Nincs elegendő tejem” 

  Sokszor hallom ezt anyukáktól, hogy elkezdték a mellé táplálást tápszer formájában, mert nincs elegendő tejcsi. De valóban nincs? Itt is szeretnék egy tényt megosztani, miszerint a nők mindössze 6-7%-ának van tejmirigy hiánya, vagy kevesebb tejmirigye, ami negatív irányban befolyásolhatja a tej mennyiségét. Ezek szerint lehet elegendő a tej.

  Mi kell ahhoz, hogy elég legyen?

  Az én válaszom és tapasztalatom szerint a legfontosabb a HIT és a BIZALOM. Higgy magadban, hogy képes vagy rá és bízz a babában, hogy ő tudja a legjobban, hogy mi neki az elég. Figyelj a babára és hallgass a megérzéseidre.

  Nekem azt tanácsolta a szülész-nőgyógyászom, akinél az első fiamat szültem, hogy felejtsem el az igény szerinti szoptatást. Hozzátette, hogy 4 gyermeke van 4 házasságból és a negyedik alkalommal a nekem javasolt módszer szerint szoptatták a babát, nem pedig igény szerint és eltérően a korábbiaktól soha nem volt gond. Azt javasolta, hogy semmiképp ne tegyem minden alkalommal cicire a babát, amikor sír. Próbáljam meg tartani a 2-3 órát. Ha elég éhes a baba, akkor sokkal jobban szív és kiszív mindent (nehogy bárki azt higgye, hogy ki kell éheztetni a babát, mert nem ezt akarom mondani). Ennek áldásos hatása, hogy serkenti a tejtermelést és nem gyullad be a mell a bent maradó tejtől. Nem azt mondta, hogy órára pontosan szoptassak és nyilvánvalóan szükség esetén el lehet térni ettől, de nagyjából tartsam a 2-3 órát. Nekem ez nagyon bevált. Soha nem kellett fejni, nem volt gyulladásom és amikor láttam, hogy több tejcsire van szükség egy-egy növekedési ugrásnál, akkor 2 óránként szoptattam, de egyébként körülbelül 3 óránként. A megfelelő táplálkozással és egy kis karamalz itallal megtámogattam a rendszert és mindig sikerült.

  Egy nagyon fontos tényt majdnem elfelejtettem, hogy a szoptatás abbahagyását követő egy éven belül vissza lehet hozni a tejcsit. Szóval nincs lehetetlen, csak bízni és hinni kell abban, hogy a kereslet beállítja a kínálatot.

 3. Csak a cicizéstől nyugszik meg a baba 

  Igaz, hogy a babák azonnal megnyugszanak, ahogy cicire tesszük őket. Érthető, hiszen azonnal érzi anya közelségét és a ritmikus mozgás felidézi benne a pocakban töltött paradicsomi állapotot és máris biztonságban érzi magát. Itt a kulcsszó, a BIZTONSÁG. Lényeg, hogy a baba érezze a biztonságot és az alapvető és megkérdőjelezhetetlen legyen számára. Ezt úgy érhetjük el, hogy figyelünk a babára és ha hív, akkor válaszra készek vagyunk. Segítünk neki, ha szükséges van ránk és megpróbálunk megfelelően reagálni a hívásra. Fontos tehát, hogy mindig reagáljunk és próbáljunk meg arra megoldást nyújtani, ami miatt hívott.  A CUMI is egy alternatív megoldás lehet, ami segít nyugtatni a babát. Ne féljünk odaadni neki, mert idővel úgyis leszokik róla. Én nem láttam még egy felnőttet sem cumizni. Így anyának tényleg nem kell a cicit odaadni, hanem elég a cumi és a dajkálás, simogatás. Az pedig, hogy a cumi zavart okoz a szoptatásban egy nem bizonyított dolog. Az első fiamnak nem adtam cumit az első 6 hétben, a másodiknak már a kórházban a szájába nyomtam. Mindkettő ügyesen szopizott.

 4. Szoptatás nélkül nem fog biztonságosan kötődni a gyermekem 

  A kötődés kialakulásának nem feltétele a szoptatás. Segíti a kötődés kialakulását, de a lényeg a testközelség, ami segíti az összehangolódást. Ha tápszeres a baba, akkor is célszerű felvenni olyan pózokat, amiket szoptatás közben is alkalmaznál és figyelni a babára. Nézz körül a világban! Vannak olyan kultúrák, ahol nem divat a szoptatás, mégis képesek felnőttként teljes életet élni és teljesértékű kapcsolatokat teremteni.

 5. Rossz anya vagyok, ha nem szoptatok 

  Megfelelni a társadalmi elvárásoknak nyomasztó és ijesztő tud lenni. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mindenkinek önálló joga eldönteni, hogy szoptat-e vagy sem. Fő, hogy legyen megalapozott és tudatos a döntés és ne a félelmek vigyék el egyik vagy másik irányba. Ne engedjünk a társadalmi nyomásnak és merjük felvállalni őszinte véleményünket.

 6. Nem fog szopizni, ha az első napokban kiegészítem egy kis tápszerrel az anyatejet 

  Teljesen normális, hogy a szülést követően még nincs azonnal elegendő mennyiségű tej, hiszen az beletelik 5-6 napba. Ennek ellenére a babát rá kell tenni a cicire, mert a szívás hatására termelődő oxitocin serkenti a tejtermelést, ráadásul a méhösszehúzódást is segíti, ami támogatja a szervezetet a visszaállásban. Megjegyzem ez fájdalmas a mellbimbó és a méh szempontjából is, de megéri.Én hozzájárultam, hogy a kórházban töltött napokban kiegészítéskent tápszert kapjon a baba, de kizárólag az én felügyeletem alatt és szopizás után. Ezzel kiküszöböltem, hogy feleslegesen éhezzen a baba és emiatt teljesen kikészüljek, ráadásul a tejserkentést is támogattam azzal, hogy cicizett a baba és én is nyugodt voltam. A stressz nagy ellenfele a szoptatásnak és a tejtermelődésnek.

 7. Rossz anya vagyok, ha túl korán leválasztom a babát 

  Meddig szoptassunk? Jó kérdés… Megnézhetjük, hogy a WHO mit mond és megkérdezhetjük az ismerőseinket, hogy ők meddig csinálták. Én mégis azt mondom, hogy a választ mindenki magában keresse.

  ADDIG ÉRDEMES SZOPTATNI, AMÍG AZ MINDENKINEK JÓ.

  Ha az anyának már nyűgös, akkor kezdjük el a leválasztást. Vannak nők, akik azért hagyják abba a szoptatást, hogy minél előbb helyreálljon a libidójuk vagy épp ellenkezőleg azért nem hagyják abba, mert jó kifogás a szoptatás bizonyos helyzetekben (remélem ebből van kevesebb). A libidó ugyanis csökkenhet a szoptatás időszakában, hiszen az anya elsődleges feladata, gondolata a baba ellátása körül forog. A szoptatás abbahagyása után azonban helyreáll a rend és tudatosan visszaállítható az egészséges szexuális élet. A leválasztásról döntsünk mi magunk, de vegyük figyelembe a baba igényeit is és mindenekelőtt tartsuk szem előtt a fokozatosságot. 

 8. A tápszeres babák sokkal betegesebbek 

  Az anyatejben természetes fájdalomcsillapító és antibiotikum van, ami segít abban, hogy megvédjük a babát a fertőzésektől, de az anyatej sem véd 100%-osan, ezt ne feledjük. A tápszerben rengeteg vitamin és ásványi anyag van, ami épp úgy képes megvédeni a babát.  Az anyatej pozitív hatással van az immunrendszerre, de tápszerrel is lehetünk egészségesek.

0